23 Nisan 2012 Pazartesi

Kurtarıcı İsa Heykeli'nin Hikayesi




16. Yüzyıldan beri Brezilya'nın merkezi dini Hristiyanlıktır ve Roma Katolikliği en çok öne çıkanıdır. Dünyadaki en fazla Roma Katoliği Brezilya'da bulunmaktadır ve oranı Brezilya'nın %74'ü olarak belirlenmiştir.


Kurtarıcı İsa heykeli, Rio De Janerio'da bulunur ve 38 metre yüksekliğindedir. Heykel Tijuca Ormanı Ulusal Parkı'nda yer alan 710 metre yüksekliğinde Corcovado dağı'nın zirvesinde yükselmektedir.






Portekizcede bu heykel "Cristo Redentor" olarak bilinmektedir. Heykelin tasarımının orijinal fikri Oswald isimli bir adama aittir. Tasarımında Hz. İsa'nın bir elinde bir küreyi tuttuğu ve dünya olduğu anlaşılan bir kaide üzerinde durduğu bilinmektedir. Ancak bu tasarım onaylanmamıştır. Anıt için diğer bir öneri ise 1921 yılında başpiskopos tarafından yapılmıştır.  Düzenlenen ve ismi "Seman de Monumento" ( Anıt Haftası) olarak bilinen etkinlikte bağış alacağını umut etmiştir.



Ancak heykelin gerçek tasarımcısı Fransız heykeltıraş Paul Landowski'dir. Ayrıca yerel bir mühendis olan Heitor da Silva Costa'da tüm inşaatı gözetmekle görevlendirilmiştir. Heykel çelikten değil sağlamlaştırılmış çimentodan inşa edilmiştir.  Dış katmanları dövülebilir ve dayanıklı bir madde olan sabun taşı mozaiklerinden oluşmaktadır. Projenin malzemelerinin taşınmasında Corcovado Tren yolu önemli bir rol oynamıştır.




Kurtarıcı İsa Heykeli 1926 ve 1931 yılları arasında inşa edilmiştir. Heykelin temelinde 150 kişiyi alabilen bir şapel de bulunmaktadır. Heykel 12 Ekim 1931 tarihinde resmi olarak açılmıştır. Kurtarıcı İsa heykeline ulaşmak için Corcovado Tren yolu kullanılmaktadır. Saatte 360 yolcuyu ulaştırma kapasitesi bulunan trenlerin varış zamanı 20 dakikadır. Trenden görülen manzara hayranlık yaratmaktadır. En yoğun dönemler ise Paskalya ve Noel'dir. Tren terminalinden heykele çıkan merdivenlerin toplamı 222 basamaktır. Elbette asansörler de bulunmaktadır. Heykelden görülen manzara özellikle günün ilk saatlerinde yada akşam üzeri muhteşemdir. Brezilya'ya gitmek gibi bir düşünceniz varsa bu şaheseri görmeden sakın dönmeyin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder